StartSide
Biografi
Historikk
Hvem er hvem
Bildearkiv
Diskografi
NJS-Klubben
Samlerobjekter
Videoer
Musikksalg - CD
Digitale Utgivelser    

 

 

Norsk Pop & Rock Leksikon Vega Forlag 2013

 

BIOGRAFI 2019

NEW JORDAL SWINGERS

Våren 1973 dro New Jordal Swingers ut på sine første omfattende turnéer, da som backingband for Per ”Elvis” Granberg. Det musikalske mottoet var ”Back To Rock”, konsertene ble TV-overført, og et stort publikum viste tydelig at de satte pris på det de hørte. Da Granberg trakk seg tilbake mot slutten av 1973, valgte New Jordal Swingers å fortsette på egenhånd. De gjorde en avtale med et lite og uavhengig selskap, ON-Records (som skulle bli synonymt med New Jordal Swingers’ etikett de neste ti årene). I 1974 debuterte New Jordal Swingers med albumet ”HOLD ON!”. Besetningen på denne tiden var Eigil Berg, Per Hellerud, Ivar Hovden, John Kolloen og Erik Østerås, og musikkformen var tradisjonell klassisk rock’n’roll.

De første årene holdt New Jordal Swingers et uvanlig høyt tempo med rundt 200 opptredener i året pluss et album samt diverse singler årlig! I tillegg til Norge åpnet Danmark seg som turnémarked etter at de første platene slo an der, og musikalsk gikk utviklingen via egne arrangementer av rock’n’roll-klassikere fram til den første New Jordal Swingers-originalen, Eigil Bergs ”Delta Queen” på ”LET’S BOOGIE”-albumet i 1975.

I 1976 kom de første besetningsskiftene i bandet da Svein Finjarn og Håkon Vellesvik overtok henholdsvis gitar og bass. De første platetroféene dukket opp, og ”GET IT ON”-albumet ble nominert til Spellemannprisen. De neste årene ble New Jordal Swingers stadig kåret til Norges mest populære gruppe, og de åpnet Drammenshallen, Grieghallen i Bergen og Oslo Konserthus i popsammenheng. Nettopp Oslo Konserthus skulle bli den salen der New Jordal Swingers holdt sine legendariske julekonserter i årene som fulgte. Bandet fikk sin egen fanklubb (som holdt det gående i 15 år!), det ble utgitt egne New Jordal Swingers-plater kun for det utenlandske markedet, New Jordal Swingers hadde det musikalske ansvaret for filmsuksessen ”1958”, det ble Melodi Grand Prix med ”Spillemann” i 1978 og med ”Lorelei” (med Eigil Berg som solo-artist) i 1981, bandet toppet Europatoppen i 1979 med ”Mama’s Got The Blues”, og Sølv-, Gull- og Platinatroféer ble overrakt for et stadig økende platesalg.

I februar 1982 var New Jordal Swingers midt i arbeidet med sitt 14. album, det første med bandets nye gitarist Finn John Andresen. Og nok en gang var de underveis til en opptreden da turnébussen ble tatt av et ras ved Førde. Ulykken krevde fire ofre, deriblant Finn John Andresen og Håkon Vellesvik, og New Jordal Swingers som band ble satt ut av drift i over et år.

I april 1983 valgte Eigil Berg, Ivar Hovden og John Kolloen å presentere en ny New Jordal Swingers-besetning med Bjørn Kristiansen på gitar og Asle Nilsen på bass. De ga ut ”Før lyset brenner ned”, men bandet holdt nå et roligere tempo både i antall opptredener og plateutgivelser.

Einar ”Wallen” Mjåland overtok som bassist i 1984, og New Jordal Swingers innledet et fruktbart samarbeid med den britiske blues-produsenten Mike Vernon. Dette resulterte i to solide utgivelser i henholdsvis 1985 (”GRAFFITI”) og i 1988 (”SONGS FOR THE WEEKEND”). Når bandet i 1988 topper Norsktoppen med ”Sammen er vi sterke”, er det 52. gang de topper denne lista, de har da sammenlagt toppet i over et år! (Hele 28 New Jordal Swingers-titler har etter hvert vært innom denne lista).

I 1988 hadde New Jordal Swingers mottatt 18 salgstroféer for like mange albumutgivelser, og New Jordal Swingers’ norske platesalg hadde passert en halv million! Ifølge en pressemelding ble det regnet ut at det dermed i gjennomsnitt var solgt 100 New Jordal Swingers-album hver dag de siste 14 årene! I 1989 ble New Jordal Swingers valgt til backingband for Chuck Berry etter at Eigil Berg offentlig hadde tilbudt legenden et ”skikkelig komp” neste gang han besøkte Norge. Kjemien Berry / New Jordal Swingers fungerte maksimalt, og New Jordal Swingers viste at de stadig gjerne vender tilbake til røttene i den opprinnelige rock’n’roll-musikken. Øivind Madsen var nå bassist i bandet.

I sitt 20. år som aktivt band markerte bandet seg med samlingen ”20 HITS PÅ 20 ÅR”. Nok en gang tilførte de Melodi Grand Prix en dose rock’n’roll med bidraget ”Comeback”, og 20-års-jubileet ble behørig feiret både i radio, TV og media for øvrig. Sommeren ’93 ble New Jordal Swingers igjen valgt som backing for Chuck Berry, noe som resulterte i nok en ny forrykende rock’n’roll-suksess på Rockefeller i Oslo!

Utover 90-tallet var det stort sett live-bandet bestående av Eigil Berg (vokal og piano), John Kolloen (trommer), Ole Marius Melhuus (bass) og Armand Torp (gitar) som profilerte seg rundt om på turné. Eigil Berg markerte seg sterkt som låtskriver og hadde i årene forut levert stoff til artistnavn som BigBang og Trond Granlund da han i 2001 kom opp med nyskrevet materiale som ble presentert på New Jordal Swingers’ 20. album ”INDIGO”. Sommersinglen ”Speilet” ble raskt en radio-hit samme året, etterfulgt av ”Belfast Cowboy” i 2002, et år da New Jordal Swingers igjen dukket opp på TV-skjermen, først i en utgave av ”Absolutt Norsk!” viet bandet, og siden representert ved Eigils deltagelse i ”Beat for beat”. New Jordal Swingers’ klassiske ”CHRISTMAS ALBUM” ble utgitt på CD julen 2002 da bandet nærmet seg sitt 30. år som turnérende ambassadører innen rock’n’roll i Norge!

Også 2003 startet for New Jordal Swingers med heder og verdighet da Norsktoppens lyttere skulle kåre tidenes Norsktopp-hit. Publikum plasserte hele tre New Jordal Swingers-titler blant de 11 beste, og bandets ”Rock Machine” gikk helt til topps som ”Tidenes Norsktopp-melodi”!

I jubileumsåret 2004 ble så den definitive antologien over New Jordal Swingers’ musikk lansert. Den doble CD-samlingen ”45 BESTE! (30 ÅR MED ROCK'N'ROLL)” gir oss to og en halv times musikk med 42 høydepunkter fra hele New Jordal Swingers-repertoaret samt 3 solo-bidrag fra Eigil Berg. Her finner vi New Jordal Swingers’ innspilling av Eigil Bergs aller første originallåt ”Eilas”, tidlige New Jordal Swingers-hits som ”Nut Rocker”, ”Nå må’ru slutt’ opp med å se på meg sånn” og ”Railroad Man”, tittellåta fra suksessfilmen ”1958” og New Jordal Swingers-klassikere som ”Helpless Girl”, ”Før lyset brenner ned” og ”God gammal rock and roll”. Eigil Bergs originalversjon av BigBang-hit’en ”Long Distance Man” (her som ”Queen Of The Night”) er tatt med, 16 Norsktopp-enere er på plass, Melodi Grand Prix-bidrag og bandets scenefavoritter gjennom 30 år helt opp til de da siste utgivelsene med ”Speilet” og ”Belfast Cowboy”. Utvalget viser et band i stadig utvikling, men med røttene fortsatt solid plantet i rock’n’roll. Lanseringen av dobbelt-CD’en ble markert med en jubileumsforestilling på Rock Bottom i Oslo, der så å si alle New Jordal Swingers’ medlemmer opp gjennom årene stilte til samspill på scenen.

New Jordal Swingers er fortsatt godt representert også i de senere års bokutgivelser innen pop og rock. I ”Riller over fjord og fjell” er New Jordal Swingers oppført som eneste norske artistnavn med egne utgivelser også på det afrikanske(!) kontinentet, i ”Norsk Pop & Rockleksikon” er New Jordal Swingers blant de som er viet størst oppmerksomhet, og også i nyere bøker som ”Revolver” og ”Spilletid” finner New Jordal Swingers sin naturlige plass. Etter 2006-utgivelsen av filmmusikken til ”1958” på CD startet et nitidig arbeid med å hente ut de originale New Jordal Swingers-båndene fra Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana for digitalisering. 2007 så de første resultatene av dette omfattende prosjektet med CD-utgivelser av ”GRAFFITI” og ”10”, samt Eigil Bergs solo-prosjekt ”ALHAMBRA”, alle grundig remastret og med bonusspor.

I 2008 dukket Eigil Bergs navn for andre gang opp som komponist på et nytt Paal Flaata-album. Kapittel to i relanseringen av New Jordal Swingers’ klassiske album resulterte sommeren 2008 i CD-utgivelsene ”CLOSE UP” og ”TURN ON TO THE MUSIC”, samtidig med at New Jordal Swingers ga eksklusive opptredener på noen av landets sommer-festivaler. I løpet av 2009 kom ytterligere to CD-utgivelser - "ROCK MACHINE" og "HOT LINE". Eigil Berg ga i 2011 ut sitt andre solo-album - "Låtskriver". Albumene "Nye Spor" fulgte i 2018 og "Skygge Og Sol" i 2022.

Etter femti år i en turbulent bransje er New Jordal Swingers i dag et band med en helt egen identitet, men samtidig med en enorm respekt for den klassiske rock’n’roll-tradisjonen. Mange artistnavn har kommet og gått de årene New Jordal Swingers har holdt seg i tétsjiktet, og antologien ”45 Beste! (30 år med rock’n’roll)” dokumenterer med all tydelighet New Jordal Swingers’ posisjon som Norges lengstlevende og sammenhengende aktive rock’n’roll-band!

I 2014 ble New Jordal Swingers' 40 år som opptredende og plateutgivende band behørig markert ved at den totale produksjonen samt et knippe ikke utgitte studioinnspillinger og liveopptak ble digitalt tilgjengelige i re-masterede versjoner samtidig som et helt nytt studioalbum "11 Sanger" ble utgitt. Da var både Svein Finjarn og Bjørn Kristiansen tilbake i bandet på gitar parallelt med disses karrierer i The Beatnicks respektive Aunt Mary.

New Jordal Swingers 2013 -

Eigil Berg (Piano, Vokal),  Ole Marius Melhuus (Bass), John Kolloen (Trommer)

Svein Finjarn (Gitar, Vokal), Bjørn Kristiansen (Gitar)

 

 

Sist endret: 06 mars 2023 NJS-Booking:  Tlf.: 99 44 94 00  Web-Master: Tom Sunde