Det har skjedd før, at New Jordal Swingers har spilt inn en og samme låt to ganger. Vi fikk "My Baby Left Me" i to forskjellige innspillinger, først på debut-albumet "Hold On!" og så, seks år senere, i en helt annen innspilling på "1958"-soundtracket. I 1983 kom "Før lyset brenner ned" i en første versjon på single før den ble spilt inn på nytt til "Graffiti"-albumet et par år senere.
Audun Tylden var blant dem som  virkelig hadde sans for "MANNEN MED DEN BLÅ GITAR", han mente at dette var singlemateriale da Eigil spilte den for ham som demo. Det er ikke alltid ting innfris optimalt i studio, NJS gjorde en versjon av sangen på "Indigo"-albumet i 2001, men Eigil følte det lå et uforløst potensiale i denne låta som kanskje ikke ble innfridd til fulle i 2001. Da produsenten for "11 sanger" Kyrre Fritzner hørte gjennom mange av forslagene, hadde han, i likhet med Audun Tylden mange år tidligere, helt klart sans for nettopp "MANNEN MED DEN BLÅ GITAR", og Fritzner mente denne låta fortjente en ny innspilling.
Melodien og teksten er lik på de to versjonene på "Indigo" og "11 sanger", men der Eigil spilte Wurlitzer-piano i 2001, sørger han på "11 Sanger" for framdrift med akustisk gitar. Bjørn Kristiansen har overtatt "den blå gitaren", og Torbjørn Sundes blåserarrangement setter til det lille ekstra krydderet. Det lille riffet som er lagt inn etter andre stikket er produsent Fritzners idé, og det var også hans idé at kompet gradvis forsvinner mot slutten mens "MANNEN MED DEN BLÅ GITAR" (dvs. Bjørn Kristiansen) leker seg videre inntil en brutal bråstopp.
Mange av linjene i teksten er selvopplevd. Eigil kan godt huske bakgårdsmusikantene fra barndommen, han var selv blant de som "kasta ned mynter i matpair", og etterhvert fikk også Eigil oppleve å "spille på klubber, kulturhus og bar". Og ikke minst husker Eigil sitt første møte med det som ble kalt "piggtrådmusikken" her hjemme. Som nybakt tenåring hørte han for første gang en mann ved navn Svein Finjarn på Hovingården i 1962. Lite ante Eigil da at han selv skulle gjøre hundrevis med opptredener nettopp med denne gitaristen da Svein og Eigil spilte sammen i NJS fra 1976 til 1981.

2001: Armand Torp med "Den Bål Gitar" 2014: Bjørn Kristiansen med "Den Blå Gitar" Båserne på "Mannen Med Den Blå Gitar" og ""Svart Magi": Fredrik Øie Jensen, Jens Petter Antonsen og Torbjørn Sunde

Mannen Med Den Blå Gitar

(Eigil Berg)

Det står en mann på en scene

En voksen mann med gitar

Han spiller godt mot betaling

Og rikt er hans repertoar

Han spiller på klubber, kulturhus og bar

Han gir hva han lover, og publikum tar

Når han lar strengene fortelle

Om mannen med den blå gitar

 

Det står en mann på en scene

Blant ungdommer og garvede menn

Og mange lar seg forføre

Det hender igjen og igjen

En fjortenåring der tjener penger på si

Han vet hva han skal ha, han vet hva han vil bli

Når han har lært seg å spille

Som mannen med den blå gitar

 

Det var en tid med bakgårdsmusikanter

Vi kasta ned mynter i matpapir

De kom og dro og fikk med seg noen slanter

Og vi satt beriket igjen

Av disse eventyrfortellende menn

Som tok en enkel gitar og et plekter

Der forfatteren tok sin penn

 

Det var en tid med  bakgårdsmusikanter.....

 

Det står en mann på en scene

Kanskje har han lært noe av dem

Det blir vel litt av det samme

Vi betaler og får tifold igjen

Spillemann, kunstner og verdensartist

Har alle samme oppgave først som sist

De må ha noe å fortelle

Som mannen med den blå gitar

2015 Mannen Med Den Blå Gitar

 

  

Sist endret: 19 september 2017 NJS-Booking:  Tlf.: 22 37 14 73  Web-Master: Tom Sunde