StartSide
Opp Ett Nivå    

Tilbake til 2020-siden

08.01.2020  Ivar, Erik og Erik Johansens hobbyprosjekt Trollklang fikk en betydelig forsterkning til sesongens nissefester med John på tromme(r). Neste mann ut bør bli Per?

09.01.2020 Hverken Skvis.no eller Platekompaniet.no tilbyr lenger Eigils doble vinylutgivelse "Nye Spor". Den er kort og godt utsolgt og nå blitt "Collector's Item". Gratulerer til Eigil og de som klarte å få tak i den i tide! CD-utgivelsen er fortsatt tilgjengelig.

30.01.2020  I følge Platekompaniet.no utgis The Beatniks' nye album 28. februar. Albumets tittellåt "Here's To You" er skrevet av Eigil og han synger duett med Svein på låten i tillegg til at han spiller gitar. John spiller trommer på "Love Is A Beautiful Thing". I tillegg har albumet en nyinnspilling av "When I Come Home" hvor Håkon er kreditert som medkomponist, først utgitt med NJS i 1977 på "Close Up".

02.02.2020  Alf-Einar Kvalavåg har sikret seg en skikkelig godbit på samlermarkedet - testpressing av NJS' første LP "Hold On!". Vi gratulerer både til Alf-Einar og selger (som sikkert gliser hele veien til banken)!

26.02.2020  Svein og Bjørnar Strøm gjestet Tor Andersen hos Ordentlig Radio. Anledningen var en forsmak på "Here's To You"-albumet med The Beatniks og tre låter ble avspilt - blant disse Eigils tittelspor.

29.02.2020  I dagens Dagsavisen har Geir Rakvaag en trivelig drøm "Tenk om det hadde vært ByLarm i 1968". Blant artister med spesiell betydning for oss som The Beatniks og The Vanguards, har Rakvaag også funnet plass til dette lille kjellerbandet fra Keysers gate 4 i Oslo - MORGANS! Rakvaag gir seg ikke der - han har i samme avisutgave en omtale av Eigils låtskriverbidrag på The Beatniks' utgivelse "Here's To You".

04.03.2020  The Beatniks hadde releasekonsert på Glenghuset i Sarpsborg for albumet "Here's To You". Eigil deltok i duett med Svein på tittellåten. Foto: Bjørn Arnesen / Video: Roy Rydland

05.03.2020  Cantando Forlag/Notebutikken.no presenterer to innføringsbøker i enkel gitarspill i regi av to "Senior Jordal Swingers'er". Ivar står bak "Klar, Ferdig Spill" mens Øivind er ansvarlig for "Syng Og Spill Med Barna".

05.03.2020  Storsamleren på Tysvær, Alf-Einar Kvalavåg, svever høyt i disse dager. Ytterligere to lenge ettertraktede klenodier er på plass i samlingen, 8-spors cartridgeutgivelsen av "Rock Machine" og singlen med den finske utgaven av "Get It On" - "Siitä Vaan, Sano" - med Eric Lars Four. "Siitä Vaan, Sano" er en veldig akseptabel versjon av Eigils låt bortsett fra at vi ikke skjønner et kvekk av vokalen. Hvis noen med finskkunnskaper kan hjelpe med en oversettelse, vil både Eigil og vi være takknemlige. "Siitä Vaan, Sano" finnes på Youtube - lagt ut av det finske plateselskapet i spilleliste med utgivelser fra 1975-1979 og av web-master. Når Alf-Einar har landet etter oppturen, vil han intensivere letingen etter den danske Sonet-utgivelsen av "Rock Machine"-albumet. Vi venter i spenning - så langt er denne utgivelsen bare et rykte, vi har aldri sett utgivelsen og ingen i NJS har denne i sine samlinger.

02.04.2020  Svein og Bjørnar Strøm var "tilbake" hos Tor Andersen i Ordentlig Radio. Foruten intervju om The Beatniks før og nå, ble ytterligere spor fra "Here's To You"-albumet spilt - Eigils tittelspor holdt stand. Svein kom med pene ord om Eigil: "Det er én mann som klarer å spille Chuck Berry helt riktig og fint, det er Eigil Berg. Han er flink på Chuck Berry" (7:57 ut i intervjuet).

06.04.2020  Byfesten Lillestrøm 2020 opplyser på sine Facebook-sider at arrangementene 11. - 14. juni 2020 er avlyst. Det gjelder også NJS-konserten som skulle funnet sted på Kulturpuben 13. juni 2020.

22.05.2020  Vi konstaterer at flere av de historisk verdifulle programmene NRK hadde digitalisert og lagt ut på sitt nettarkiv ikke lenger er tilgjengelig for publikum. Dette gjelder også en god del NJS-relaterte program, blant annet "Back To Rock"-konserten fra Chateau Neuf i 1973. Akkurat den konserten (og noen flere) ble heldigvis bevart av private og lagt ut på YouTube før NRK ble til de grader historieløse. Men mye er - som det sies på NRKs sider - "ikke tilgjengelig lenger". Vi hadde i sin tid egen side med link til NRKs arkiver - denne siden har vi nå forsøkt å oppdatere. Vi er dypt skuffet over NRKs avgjørelse og vi håper noen fornuftige i NRK omgjør beslutningen!

26.05.2020  Eigils låt "La Natten Bare Falle" med tekst av Ingvar Hovland er med på Åse Klevelands nye album "På Frihjul" med utgivelse 19. juni 2020.

06.06.2020  Erik har tatt vare på klenodier fra "den gang da". Kostymet ble sponset av Levis Norge og benyttet blant annet på "Get It On"-turnéen i 1976 med Jahn Teigen. Hvert NJS-medlem hadde eget, unikt kostyme.

12.06.2020  Torbjørn Hjellen, Trondheim er den lykkelige eier av "tvillingsinglene" fra 1978 - "Free And Easy"/"Turn On To The Music" (katalognummer 6084 509) og "Spillemann"/"Yakety Yak" (katalognummer 6084 510). Ikke noe spesielt med det - bortsett fra at etikettene har 6084 209 respektive 6084 210 som katalognumre. Dette feiltrykket ble raskt oppdaget av Phonogram og opplaget med feiltrykk ble trukket tilbake og distribuert. Trodde man - den gang ei. Noen få eksemplarer må ha gått under radaren. Siden de kjente feiltrykkeksemplarene har dukket opp med standard fabrikkpose, bør disse stamme fra de eksemplarene som ble levert til NJS-medlemmene og venner og bekjente innen platebransjen.

Posene med bildeomslag har også sin historie - ved kontroll av de første prøvetrykkene ble det oppdaget at katalognumrene var blitt byttet. "Free And Easy"-omslaget hadde 6084 510 mens "Spillemann"-omslaget hadde 6084 509 trykket øverst til høyre. Her valgte Phonogram en annen løsning enn makulering av omslag - ansatte hos plateselskapet fikk utdelt sorte tusjpenner med instruks om å stryke over katalognumrene. Så var også det problemet løst - eller var det det? Ikke helt - i samme Torbjørns samling finnes "Free And Easy"/"Turn On To The Music"-singlen med 6084 510 på bildecoveret. Overstrykning av katalognumrene ble sannsynligvis glemt etter de første noen-og-tusen coverne.

19.06.2020  Thor-Rune Haugen har utgitt albumet "Livsnyter". Bjørn spiller gitar på to av låtene - "Vær Velkommen" og "Nok Er Nok".

19.06.2020  Stephen Ackles har sammen med Eigil gjennomført fire akustiske konserter hvor de hyllet "The Magic Of Elvis".

29.06.2020  På vei hjem etter en opptreden i Kristiansand med blant annet Ingvar Hovland, benyttet Eigil anledningen til å avlegge et besøk hos "Wallen". Trivelig å se deg igjen, "Wallen"!

30.06.2020  Mulighetene til å anskaffe seg fabrikknye CDer med NJS via ordinære plate- og nettbutikker blir vanskeligere og vanskeligere. Ikke minst fordi Tylden & Co AS har bestemt seg for å stoppe produksjon og avvikle sitt lager av fysiske utgivelser. En rask runde på nettet viser at Platekompaniet og CDON kun tilbyr "11 Sanger". Hos Skvis er tilbudet noe bedre - der skal også "Close Up",  "Christmas Album", "New Jordal Swingers 10", "Hot Line", "Graffiti" og "Indigo" være lagervare. Så lenge det varer - ved siste opptelling på vårparten, var det beskjedent antall på lager. For Eigils soloutgivelser har Platekompaniet "Alhambra" og "Nye Spor" tilgjengelig, CDON har "Låtskriver". Også her har Skvis det beste utvalget - de skal ha alle tre utgivelsene. Platekompaniet og Skvis skal ha Sveins "Big 50" tilgjengelig. Eigils "Alhambra" og Sveins "Big 50" tilhører begge Tylden & Co AS-katalogen så også her det nok synger det bokstavelig talt på siste verset når dagens beholdning tar slutt. Heldigvis er alle NJS-, Eigil- og Svein-album tilgjengelig digitalt - der savner vi fortsatt Ivars "Instrumental". Synd - for det er den eneste soloutgivelsen der et komplett NJS fra 1977 står for det musikalske. Er det noe futt igjen hos medlemsmassen til NJS-klubben fra "den-gang-da" slik at det kan bli en mailkampanje til Universal Music Norge AS? info@umusic.no

08.07.2020  Bjørn runder 70. Vi henger oss på i gratulasjonskoret.

30.07.2020  Arrangørene av CD- og Platemesse i Fredrikstad 1. august 2020 har benyttet bildet til "Rock Machine" albumcoveret til annonsen for messen. Bildet ble tatt i 1974 av 2 Fotografer/Per Andresen i regi av produsent Nils Bjarne Kvam. Det er ikke første gangen dette bildet er blitt gjenbrukt - i 2007 benyttet Big Boppers bildet som forside til sitt medlemsblad Coin Return nr. 36 der en fyldig historikk om NJS ble innledet. Takk til den alltid observante Alf-Einar for tipset om platemessen.

09.08.2020    Billedkunstneren Roy Larsen døde 13. juli, nær 74 år gammel. Roys bidrag til NJS' profilering var betydelig - han tegnet flere platecovere hvor "Let's Boogie" var det første og samme glade stil ble gjentatt på "Christmas Album"-coveret og flere single-covere. Mest av alt huskes Roy for tegningen av NJS-logoen til EP'en "NJS På Norsk" og som har fulgt NJS fra 1977 fram til i dag. Roy tegnet covere for andre Tylden-utgivelser, leverte et utall Notulff-tegninger og -strips til NJS-klubbens klubbavis og har illustrert Trollklang-eventyrene.

16.08.2020  John runder 75 år. Vi gratulerer hjerteligst! Foto: Heidi E. Fridtjofsen.

28.08.2020  Torbjørn Hjellen i Trondheim har igjen lyktes å få tak i et NJS-klenodium - sølvplaten for "Hot Line". Gratulerer, Torbjørn! Torbjørn har også sikret seg en av testpressingene av Sveins soloalbum "Solo Flight" fra 1978.

20.09.2020 Foto: Per Ervik 20. september 1975 opptrådte NJS på Ski Rådhusteater.

Jonny E. Fevåg var med blant arrangørene og hadde rigget seg til på balkongen med en standard Tandberg båndopptager og mikrofoner hengende over balkongkanten. I mai 2005 fikk NJS tilsendt en CD fra Fevåg med opptaket. Et overraskende godt opptak og verdifullt tidsvitne av hvorledes NJS låt fra scene og repertoaret i 1975. Låtene som ble framført i et veldig energisk tempo var

* "Johnny B Goode"

* "Shakin' All Over"

* "Summertime Blues"

- "That'll Be The Day"

* "Heartbreak Hotel"

* "Ready Teddy"

* "Guitar Boogie"

- "New Orleans"

- "Reveille Rock"

- "Charlie Brown"

- Medley

-- "Ælve-Rock"

-- "Nut Rocker"

-- "Nå Må'ru Slutt' Opp Med Å Se På Meg Sånn"

* "Jailhouse Rock"

* "Lawdy Miss Clawdy"

* "Whole Lotta Shakin' Goin' On".

Per Granberg hadde før sitt come-back med NJS hørt mye på opptak av Elvis Presleys konserter på tidlig 1970-tall. Han la spesielt merke til det tempoet Elvis hadde på låtene og videreførte dette til sine konserter med NJS som backing-band. NRK-opptaket fra "Back To Rock" på Chateau Neuf 23. februar 1973 er bevart på YouTube. NJS beholdt det energiske tempoet på sine live-opptredener også uten Granberg. Den aktuelle septemberdagen i 1975 hadde NJS ekstra dårlig tid under opptredenen på Ski Rådhusteater - senere på dagen hadde de opptreden på Kodal, Sandefjord. Nedrigging av utstyr på Ski og oppsett på Kodal gikk heldigvis "på skinner" takket være roadie Roar Kristoffersen. Opptakene av "Guitar Boogie", "Shakin' All Over" og "Johnny B Goode" ble med som bonusspor på CD-utgivelsen av "Rock Machine" i 2009. Digitalutgivelsen "NJS Live!" i 2014 har med 9 spor (*) fra konserten på Ski Rådhusteater.

23.09.2020 9 spor fra Jonny E. Fevågs opptak på Ski Rådhusteater ble i 2009 re-masteret til bonusspor på CD-utgavene av NJS' tre første album. "Rock Machine" ble utgitt med tre bonusspor fra Rådhusteateret - så skrudde Tylden & Co AS igjen kranen, ingen flere retroutgivelser på CD. Synd - Eigil hadde jobbet fram følgende bonusspor:

"HOLD ON!": "Heartbreak Hotel", "Ready Teddy" og "Whole Lotta Shakin' Goin' On" fra Ski Rådhusteater i tillegg til outtakes "I Was The One", "Hold Me" og 1973-innspillingen av "Johnny B. Goode"

"LET'S BOOGIE": "Lawdy Miss Clawdy", "Summertime Blues" og "Jailhouse Rock" fra Ski Rådhusteater i tillegg til outtakes "My Blue Heaven", "Stagger Lee" og singlelåtene "Julevise" og "White Christmas" fra 1975.

I 2014 var leieavtalen mellom Universal Music og Tylden & Co AS avsluttet og Universal sa seg villig til å fullføre retroprosjektet - ikke som fysiske CD med bonusspor, men som nedlastbare digitale filer. Det som kunne vært bonusspor på CD, ble egne digitale album - "Live!". "Outtakes & Rariteter", "Singlene", til og med de utgivelsene som NJS-klubben sto bak mellom 1978 og 1981. Det ble et nærmest umennesklig kjør for Eigil første halvår 2014 med remastering av syv klassiske album og fem retroalbum i tillegg til ferdigstillelse av nytt album "11 Sanger". Imponerende - TUSEN TAKK, Eigil!

29.10.2020 Yvonne Jeanette Karlsens maleri "Ultkuruke" ble avduket i Oslo Konserthus. Sentralt i maleriet med rød Fender Stratocaster finner vi Svein. Gratulerer til både kunstneren og Svein. Høyst fortjent!

12.11.2020 Foto: Jan Larsen Svein er sammen med kollegene i The Beatniks utnevnt som "Official Fender Artist" hos Fender International. I den anledning "rasket" Svein, Per Fredrik Kjølner og Bjørnar Strøm sammen det de har av Fender-gitarer for en fotomarkering. Imponerende samling. Svein ble allerede i 1961 fotografert med en Fender Stratocaster, en gitar han hadde tjuvlånt etter at en engelsk musiker lot den bli igjen i Oslo da orkesteret hadde reist tilbake til England. Savnet ble stort for Svein da gitaren ble levert tilbake noen uker senere. I begynnelsen av april 1962 ankom de første Fendergitarene for salg i Norge. Svein sammen med Carsten Deberitz og Stein Jordbrånen sto og ventet på at innehaver Gunnar Alman Engbretsen skulle åpne dørene til Hagström Musikk. Svein slo kloa i den aller første Fender Stratocaster som ble solgt over disk i Norge - serienummer 64169 produsert av Fender i 1961.

Sveins Stratocaster er ikke spesiell bare fordi den var den første i Norge, men også fordi den er solid dokumentert i pophistorien:

- Den ble benyttet under innspillingen av den første norskkomponerte låten i Shadowsformat, "Stumbeling Guitars".

- Den er med på filmen "Sønner av Norge kjøper bil", der The Beatniks opptrer som første norske popband på film (i mai 1962 sammen med Grynet Molvig - bilde 2). 

- Da The Beatniks hadde gjenforening på Bokklubbens legendariske konsert på Jordal i 1982, benyttet Svein nettopp denne gitaren.

- Gitaren ble benyttet på en plateinnspilling i 1999, 37 år etter "Stumbeling Guitars" - på "FBI" sammen med Terje Rypdal, Øystein Sunde og Freddy Lindquist (bilde 3).

20.11.2020 NRK P1+ Frokostradio markerte at det i dag er 55 år siden første sending av Europatoppen. NJS og i særdeleshet Eigil har mange gode minner knyttet til disse sendingene. Hele 16 ganger representerte NJS Norge på Europatoppen (i tillegg til tre soloutgivelser av Eigil, Svein og Ivar). 13. juli 1979 gikk NJS helt til topps med "Mama's Got The Blues". Og vi tar selvsagt med suksessen med Morgans 5. oktober 1968 da originalinnspillingen av "Eilas" havnet på andreplass blant de "nasjonale konkurrentene", bare slått av "Those Were The Days" med Mary Hopkin.

04.12.2020 Torbjørn Hjellen har fulgt henstillingen fra Regjering og Folkehelseinstituttet - julegavene er allrede innkjøpt (til seg selv). Hele syv sølv- og gullplater i tillegg til testpressing i lakk (!) av NJS' andre single og signerte "1958"-single og "Get It On" albumcover. Forsøk og pakk de inn med form som sykkel eller ski, da Torbjørn, så du ikke skjønner hva som finnes under treet i år. Siden vi fra tidligere vet at Torbjørn har sikret seg "Hot Line" sølvplate, Alf-Einar Kvalavåg "Rock Machine" sølvplate og "Close Up" diamantplate, Åge Sveum "Turn On To The Music" gullplate og Heidi Fridtjofsen "Close Up" sølvplate anser vi at samtlige troféer tildelt Finn John og produsent Nils Bjarne Kvam nå har funnet nye, gode hjem hos seriøse NJS-samlere.

08.12.2020 Med Fan-Klubb avisen for desember 1980 - Rock Machine nr. 11 - fulgte en forhåpentligvis hyggelig overraskelse til klubbens medlemmer. Takket være velvilje fra Phonogram og i særdeleshet direktør Audun Tylden kunne klubben gratis utgi den første av totalt tre EP'er og én kassett med til da uutgitte New Jordal Swingers-innspillinger. Disse innspillingene var alle spilt inn i studio til, men vraket før utgivelse på album.
Denne første EP'en inneholdt
- A Whiter Shade Of Pale (innspilt til "Close Up")
- Please Stay (innspilt til "Turn On To The Music")
- All Right (innspilt til "1958 - The Original Soundtrack")
- Will You Still Love Me Tomorrow (innspilt til "New Jordal Swingers 10")
i tillegg til en liten trommesolo av og med John.

Tidligere på høsten 1980 hadde Eigil, Svein, Ivar, John og Håkon vært i studio og spilt inn introduksjoner til og mellom de enkelte sangene.

NJS-Klubben hadde pr. 13. november 1980 1.087 medlemmer og det ble produsert 1.200 eksemplarer av 1980-EP'en.

Disse klubbutgivelsene ble en del av digitaliseringsprosjektet i 2014. Det gledet en tidligere klubbsekretær - TAKK, Eigil!!

19.12.2020 Eigils gode venn og Web-Master, Jonny Moen, var deltager i dagens Pop Quiz på Radio Vinyl. Der ble Eigils navn nevnt og musikkguru Finn Bjelke kom med pene ord. Hvordan det gikk med Jonny? Vel, det ble dessverre ikke spurt hverken om Procol Harum eller Eigil, så da så!

21.12.2020 21. desember 1990 holdt NJS sin ellevte og siste julekonsert. Mens tidligere års konserter var i Oslo Konserthus, ble denne konserten holdt i Samfunnssalen i Oslo. Gjesteartister denne gang var Ottar "Big Hand" Johansen, Claudia Scott og Bjørns kollega i Aunt Mary, Jan Groth. NRK P2 tok opp konserten og sendte et utdrag to dager senere, lille julaften 23. desember 1990. Dette skulle vise seg å bli en av de ytterst få lydfestinger med Øivind på bass i NJS. NJS og gjesteartistene var gjennom hele 50 låter under denne konserten - NRK P2 sendte 22 (*) av disse.

Set-listen Samfunnssalen 21. desember 1990:

* "Winter Paradise"

- "Be My Guest"

- "Ain't Got No Home" (inkludert på digital-utgivelsen "NJS Live!" i 2014)

- "Sea Of Heartbreak"

- "Sleigh Ride"

- "Jungle Bells"

- "Railroad Man"

* "I Got A Woman" (Jan Groth)

- "Unchain My Heart" (Jan Groth)

- "Man Gave Name To All The Animals" (Jan Groth)

- "Carol"

* "Som En Fakkel"

- "My Baby Just Cares For Me"

- "Barroom Roses" (Ottar Johansen)

* "Prisoner Of The Blues" (Ottar Johansen)

- "Rise And Shine" (Ottar Johansen)

- "Great Balls Of Fire"

- "Oh Holy Night"

- "You Never Can Tell" (Claudia Scott)

- "Dead Flowers" (Claudia Scott)

- "Hearts Of Fire" (Claudia Scott)

- "Toot Toot"

- Medley:

-* "Come Prima"

-- "Ælve-Rock"

-- "Nut Rocker"

-* "Nå Må'ru Slutt Opp Med Å Se På Meg Sånn"

-* "Pepe"

-* "Tornerose"

-* "Free And Easy"

-* "Buona Sera"

- "Half A Boy And Half A Man"

- "Hey Good Lookin'"

- "Helpless Girl"

- "Come On Let's Go"

- "Eilas"

* "Winter Wonderland"

* "Marshmallow World"

* "Little Drummer Boy"

* "Byen Lever"

* "Don't Be Cruel"

* "Sweet Little Sixteen"

- "No Particular Place" To Go (Jan Groth)

* "Blue Christmas" (Jan Groth)

- "His Latest Flame" (Ottar Johansen)

- "Red Lips Blue Eyes" (Ottar Johansen)

* "Silent Night" (Claudia Scott / Ottar Johansen)

* "Will The Circle Be Unbroken" (Claudia Scott / Ottar Johansen)

* "Good Rockin' Tonight"

* "Twist And Shout"

- "White Christmas"

 

 

 

Sist endret: 13 april 2021 NJS-Booking:  Tlf.: 22 37 14 73  Web-Master: Tom Sunde