”ENDA EN SOMMER” ble svaret på prosjektleder Bjørn Kulseths ønske om en sommerlåt for utgivelse sommeren 2013. Ingvar Hovland kom i februar opp med teksten "ENDA EN SOMMER". Eigil Berg bidro med noen linjer og sammen flikket de til teksten før Eigil i mars skrev musikken til låten som ble spilt inn i april 2013.

For de som kan sin rock-historie er det mange koder og referanser i den endelige versjonen. Eigil spiller akustisk gitar gjennom hele låta, og riffene halvveis uti versene (første gang etter "For Frosten Er En Farlig Fyr") er gitar-riff slik mange kan kjenne fra Everly Brothers. Svein Finjarns twang-figur i introen har tydelige elementer av Duane Eddy i seg, og Bjørn Kristiansens viktige slide-nedgang mot slutten av refrengene (etter "Gresset Ble Grønt Her, Enda En Gang") henter fram en stemning mange husker fra George Harrisons signatur.  Tremolo-gitaren i slutten av første vers vekker nok minner hos flere som har spilt i New Jordal Swingers og gitarister for øvrig, det var stas ved innkjøp av de første elektriske gitarer å få til nettopp denne effekten. Eigils sang bader i "slap-echo", et kjent triks fra rockens barndom i Memphis’ Sun-studio, og Ole Marius Melhuus’ bassganger (spilt med plekter) kunne vært hentet fra både Paul McCartney og Brian Wilson. Kor-arrangementet skylder kanskje en inspirasjonstakk til Beach Boys, og faden er en hyllest til "The Summer Of Love" i 1967, da slike utskeielser var helt legitimt også i platestudio. Phil Spectors massive lydbilde virker ikke særlig ukjent for produsent Kyrre Fritzner, som dermed viderefører en tradisjon: Tidligere NJS-produsenter Nils Bjarne Kvam og Johnny Sareussen hadde begge sine Spector-hyllester med NJS i ting som "You've Lost That Lovin' Feeling", "Marshmallow World" og "River Deep, Mountain High", før Eigil lagde en ren hyllest til denne trollmannens lydbilde i "Lag På Lag" på "Indigo". 

"ENDA EN SOMMER" ble første utgivelsen fra et NJS kreditert som Eigil Berg, Svein Finjarn, Bjørn Kristiansen, John Kolloen og Ole Marius Melhuus.  Singlen ble også NJS' første rene digitale utgivelse, men likevel med "single-cover" formet som en gul vinyl-single, nok et element fra NJS-medlemmenes barndom!

Utgivelsesdatoen for digitalsinglen ble satt til 31. mai 2013, men var tilgjengelig fra 24. mai eksklusivt hos Wimp.

 

Enda En Sommer

(Eigil Berg/Ingvar Hovland)

Herregud, så kaldt det er  

Når hjertet ditt har vintervær

Jeg holder ut som best jeg kan

Men drømmer litt om et annet land

 

For frosten er en farlig fyr

En kvelende og kald vampyr

Som biter oss i sjel og sinn

Og som ikke slipper varmen inn

 

Blir det enda en sommer

Enda en sang

Nok en invitt til å sprade i vannet

Kan gresset bli grønt her

Enda en gang

Blir det enda en sommer i landet

 

Så trodde jeg at mørket ble

Og at du fløy langt av sted            

Og la bort din returbillett

At alt var vinter, rett og slett

 

Men under isen lå en knopp

Som trassig nok med ett skjøt opp

Så ble det vår allikevel

Så fikk vi nok en deilig sommerkveld             

 

Det ble enda en sommer

Enda en sang

Nok en invitt til å sprade i vannet

Gresset ble grønt her

Enda en gang

Det ble enda en sommer i landet

 

Sist endret: 04 november 2022 NJS-Booking:  Tlf.: 99 44 94 00  Web-Master: Tom Sunde