Første gang Eigil Berg skrev en instrumental til NJS var da han overlot melodilinjen til Svein Finjarns gitar i ”Eldorado” til ”1958”-innspillingene. Eigil regnet denne nærmest som en ”throwaway” og fikk lyst til å skrive en ”skikkelig og ordentlig” låt, mer finurlig arrangert, til NJS’ neste plateprosjekt. Resultatet ble ”STARS”, som NJS spilte inn til ”Hot Line” i 1980. Kun tre bandmedlemmer deltar på ”STARS”, melodistemmen overlates igjen til Sveins gitar, Håkon Vellesvik trakterer bassen, og Eigil står for Fender Rhodes el-piano og perkusjons-instrumentene belltree og fingercymbal samt alle korstemmene. Sluttresultatet ble ferdig mikset, men ble ikke med på den endelige ”Hot Line”-redigeringen, og Eigil benyttet anledningen til å bruke samme komposisjon, da under navnet ”Alhambra”, som tittellåt på sitt solo-album i 1981.

”STARS” i NJS’ innspilling så dagens lys på klubb-kassetten ”Uhørt” i 1983 før Svein igjen mange år senere kontaktet Eigil med forespørsel om Eigil kunne tenke seg å være med i studio og gjøre det samme korarrangementet i en nyinnspilling for ham. Før noen kom så langt fikk Eigil en ny forespørsel fra Svein, denne gang om å innlemme den opprinnelige ”STARS”-versjonen på sin egen ”Big 50”-utgivelse, og det var denne utgivelsen i 2006 som ble den første offisielle utgivelsen av NJS-innspillingen av ”STARS”.

”STARS”, eller ”Alhambra” som var navnet på den opprinnelige førstegangsutgivelsen av låta, er blitt framført av en rekke gitarister. Svein Dag Hauge var solist i den første plateutgivelsen, og på scenen med NJS er denne musikken opp gjennom årene blitt framført av Finn John Andresen, Bjørn Kristiansen, Armand Torp, Stein Bull Hansen og igjen med Svein Finjarn under diverse gjestespill med bandet i senere tid. Ved siden av ”Nut Rocker” er dette den instrumentalen som har hatt lengst levetid på NJS’ scenerepertoar.

I 2007 dukket ”Hot Line”-versjonen av ”STARS” opp som bonus-spor på CD-utgivelsen av Eigils ”Alhambra”, på samme plate der Svein Dag Hauges gitar-versjon selvsagt også fortsatt befinner seg. I 2009 ble den utgitt i sitt "rette element" - som bonus-spor på CD-utgivelsen av "Hot Line".

”STARS” finnes også på de digitale utgivelsene "FanKlubb-Utgivelsene" og ”Outtakes & Rariteter”.

Stars

(Eigil Berg)

Sist endret: 04 november 2022 NJS-Booking:  Tlf.: 99 44 94 00  Web-Master: Tom Sunde